Kuchnie i aneksy kuchenne to niezwykle istotny element współczesnej kultury pracy, niezbędny w każdej nowoczesnej firmie. W biurach spędzamy znaczną część naszego dnia, dlatego kuchnia w biurze, podobnie jak ta domowa, musi być funkcjonalna i bezpieczna w użytkowaniu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas projektowania aneksu kuchennego w biurze.
W kuchni zespół może zjeść posiłek, przygotować napoje i skorzystać z przysługujących pracownikom mu przerw od pracy przy urządzeniach. Biurowe kuchnie to również centrum integracji społecznej – pracownicy spędzają ze sobą czas poza stanowiskiem, mogą swobodnie rozmawiać i wymieniać informacje czy pomysły, nie przeszkadzając innym. Spotkanie przy lunchu czy kawie pozwala pracownikom lepiej się poznać i poczuć się swobodnie w swoim towarzystwie.
Pomieszczenie kuchenne w biurze podlega ścisłym regulacjom rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) W aneksie najczęściej znajdują się zlew, lodówka, kuchenka mikrofalowa oraz czajnik elektryczny – te urządzenia w zupełności realizują postanowienia rozporządzenia o wyposażeniu pomieszczeń kuchennych dla pracowników administracyjno-biurowych w celu przygotowania lub podgrzania posiłków i napojów w pracy. Rozporządzenia dotyczące pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych dla pracowników biurowo-administracyjnych znajdują się w załączniku nr 3 i w dziale V r.p.b.h.p.
To, jak docelowo będzie zależał wygląd i wyposażenie aneksu biurowego, będzie w dużej mierze zależało od rozmiaru pomieszczenia i budżetu firmy.
Do obowiązków pracodawcy należy również zapewnienie pracownikom dostęp do wody zdatnej do picia lub innych napojów, zgodnie z wytycznymi rozporządzenia. W zawodach administracyjno-biurowych będą to najczęściej gorąca herbata lub kawa, oraz woda źródlana w dystrybutorach.
W kuchniach biurowych najczęściej znajdziemy wcześniej wspomnianą kuchenkę mikrofalową, czajnik elektryczny lub dystrybutor z wodą do zimnych i gorących napojów, zlewozmywak i szafki do przechowywania oraz lodówka. Dodatkowo należy wyposażyć część kuchenną w stoły i miejsca siedzące – pomieszczenie musi umożliwiać bezpieczne i higieniczne spożywanie posiłków i przygotowywanie napojów.
Korzystanie z osobnej przestrzeni aneksu kuchennego jest najlepszy rozwiązaniem – pracownicy mogą odejść od stanowiska i dać odpocząć kręgosłupowi i oczom od pracy przed ekranem. Jedzenie w pośpiechu przed monitorem nie tylko nie wpływa pozytywnie na zdrowie, ale też może prowadzić do uszkodzenia sprzętu elektronicznego przez przypadkowe zalanie.
Kuchnie biurowe podlegają podobnym zasadom aranżacji, jak te domowe. Rozstaw sprzętów powinien być intuicyjny i funkcjonalny – sprzęty takie jak lodówka, zlewozmywak i mikrofalówka muszą znajdować się w bliskim sąsiedztwie. Jak rozplanować kuchnię w firmie?
Musimy zacząć od podziału przestrzeni na strefy o różnym charakterze.
Łatwo dostępne szafki lub półki do przechowywania artykułów spożywczych (np. kawy, herbat, cukru, zapasu mleka itp.) środków czystości, szafki na kubki i szklanki, talerze, miski. Szuflady na sztućce.
Rozmiar chłodziarki dobierzmy do ilości pracowników, aby cały zespół mógł z niej skorzystać w razie potrzeby.
Strefę zmywania musimy wyposażyć w zlew, jedno- lub dwukomorowy. W dużych zakładach pracy dobrze wyposażyć kuchnię w dwa zlewozmywaki. Coraz częściej korzystać się także ze zmywarek do naczyń. Przy zlewie niezbędna jest suszarka do naczyń – jeśli brakuje blatu, dobrze sprawdzi się szafka wisząca nad zlewem. Firmy nie są zwolnione z obowiązku segregacji odpadów, dlatego potrzebne są kosze do segregacji śmieci.
Kuchnia w biurze to miejsce, w którym podgrzewamy danie domowe lub gotowy produkt ze sklepu, dlatego nie może tu zabraknąć mikrofalówki lub kuchenki elektrycznej. Niech stanie na blacie lub większym stole, na którym można przygotować posiłek do podgrzania czy zaparzyć gorący napój. Na blacie może stać czajnik elektryczny lub ekspres do kawy.
Czyli stół i krzesła, na których można wygodnie usiąść podczas przerwy na drugie śniadanie lub lunch. Jedzenie przy komputerze jest nie tylko niezdrowe (pośpiech ma negatywny wpływ na trawienie), ale też niezgodne z zasadami bhp. Szukajmy mebli o stabilnej konstrukcji i solidnym blacie, wysoko odpornym na intensywne użytkowanie i zarysowania.
W większych biurach z kuchnią sąsiaduje też strefa wypoczynkowa - lounge, wyposażona w miękkie meble tapicerowane – sofy, pufy czy fotele, na których pracownicy mogą odpocząć od ekranów podczas przerwy.
Meble wykonywane na wymiar to zawsze sprawdzony sposób na maksymalne wykorzystanie i personalizację przestrzeni kuchennej. Dzięki temu kształt i wyposażenie zabudowy (ilość szafek i szuflad) będą najlepiej odpowiadały rozmiarom pomieszczenia i potrzebom zespołu. Meble mogą mieć fronty w kolorach firmowych lub inne, designerskie detale – atrakcyjne otoczenie uprzyjemnia codzienną pracę.
Gotowe kuchnie modułowe to praktyczna alternatywa dla rozwiązań wykonywanych przez stolarzy. Sprawdzą się w mniejszych i regularnych przestrzeniach, które nie wymagają indywidualnego planowania. W kompletach meblowych znajdziemy podstawowe rozwiązania kuchenne takie jak szafki pod zlewozmywak, szafki z suszarką na naczynia lub wiszące witryny. Można je skonfigurować w wygodny zestaw, którym szybko wyposażymy aneks kuchenny w biurze.
Projekt wnętrza: Bracia Burawscy Architekci, Inwestor: ZnanyLekarz.pl, Projekt Manager: Patrycja Pachowska. Wykonanie realizacji: drobnyremont.pl. Zdjęcia i stylizacja: Budzik Studio, link do projektu https://www.foorni.pl/trend/nowa-aranzacja-biura-znanylekarz-pl
Projekt wnętrza: Bracia Burawscy Architekci, Inwestor: ZnanyLekarz.pl, Projekt Manager: Patrycja Pachowska. Wykonanie realizacji: drobnyremont.pl. Zdjęcia i stylizacja: Budzik Studio. Link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/nowa-aranzacja-biura-znanylekarz-pl
Projekt: BIT CREATIVE w składzie: arch. Barnaba Grzelecki, arch. Jakub Bubel, arch. Malwina Klimowicz, Inwestor: Lingaro Sp. z. o.o., Lokalizacja: Warszawa, ul. Puławska 180, Zdjęcia: Fotomohito, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/z-wizyta-w-siedzibie-grupy-lingaro
Projekt: BIT CREATIVE w składzie: arch. Barnaba Grzelecki, arch. Jakub Bubel, arch. Malwina Klimowicz, Inwestor: Lingaro Sp. z. o.o., Lokalizacja: Warszawa, ul. Puławska 180, Zdjęcia: Fotomohito, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/z-wizyta-w-siedzibie-grupy-lingaro
Projekt: BIT CREATIVE w składzie: arch. Barnaba Grzelecki, arch. Jakub Bubel, arch. Malwina Klimowicz, Inwestor: Lingaro Sp. z. o.o., Lokalizacja: Warszawa, ul. Puławska 180, Zdjęcia: Fotomohito, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/z-wizyta-w-siedzibie-grupy-lingaro
Projekt: BIT CREATIVE w składzie: arch. Barnaba Grzelecki, arch. Jakub Bubel, arch. Agata Krykwińska, arch. Zuzanna Wojda, Inwestor: Michael Page International, Zdjęcia: Fotomohito, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/projekt-biura-page-group
Projekt: Gołaska Studio, Lokalizacja: Zielona Góra, Zdjęcia: Krzysztof Strażyński Studio, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/dobrze-doswietlone-przestrzenie-biurowe-w-zielonej-gorze
Projekt: BIT CREATIVE w składzie: arch. Barnaba Grzelecki, arch. Jakub Bubel, arch. Anna Margoła, Inwestor: Coca-Cola HBC Polska, Lokalizacja: Business Garden, Warszawa, Zdjęcia: Fotomohito, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/biuro-firmy-coca-cola-hbc-w-warszawie
Projekt: BIT CREATIVE w składzie: arch. Barnaba Grzelecki, arch. Jakub Bubel, arch. Anna Margoła, Inwestor: Coca-Cola HBC Polska, Lokalizacja: Business Garden, Warszawa, Zdjęcia: Fotomohito, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/biuro-firmy-coca-cola-hbc-w-warszawie
Projekt wnętrz: BIURO KREACJA Dorota Terlecka, Paula Banasik , Marianna Matuszewska. Wayfinding: Anna Gawron, Zdjęcia: Alka Murat, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/nowoczesne-biura-dargo-z-zielenia
Projekt: VIVA DESIGN, zdjęcia: materiały VIVA DESIGN, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/barwne-biura-projektu-viva-deisng
Projekt: VIVA DESIGN, zdjęcia: materiały VIVA DESIGN, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/barwne-biura-projektu-viva-deisng
Projekt: AKA Studio, Biuro: Heimstaden Polska, Zdjęcia: Kroniki Studio, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/biuro-heimstaden-poska-z-domowym-klimatem
Projekt: AKA Studio, Biuro: Heimstaden Polska, Zdjęcia: Kroniki Studio, link do projektu: https://www.foorni.pl/trend/biuro-heimstaden-poska-z-domowym-klimatem