Projekt wnętrza restauracji „START” w Poznaniu.
Inwestorem jest trójka znajomych, którym zależało na stworzeniu miejsca otwartego na ludzi i miasto, gdzie w prosty sposób będą podawać zdrowe jedzenie. Wybrali lokal-jedno pomieszczenie w stanie deweloperskim u zbiegu ulic Spadzistej i Różanej na przeszklonym parterze budynku mieszkalnego o powierzchni 100 m2.
Właściciele to osoby młode i bezpośrednie, szczere, w pełni zaangażowane w to co robią Dlatego projektantkom zależało na stworzeniu swobodnego wnętrza, otwartego na ulicę.
Główne wytyczne projektu to minimalne zaplecze, sprytne przechowywanie, niskie koszty realizacji.
Funkcje otwartej kuchni, baru, zmywalni, toalety zostały umieszczone w bryle/kiosku, którego zewnętrzne ściany zbudowane są z regałów magazynowych. Takie rozwiązanie pozwoliło na maksymalne wykorzystanie powierzchni przechowywania. Geometryczne podziały i użyte materiały wynikają z konstrukcji i funkcji poszczególnych stref. Użyte materiały: sklejka, poliweglan, siatka, blacha wynikają z inspiracji ulicznymi straganami, oraz niskiego budżetu.
Jasne, ażurowe meble dopełniają przejrzyste, słoneczne wnętrze. Przestrzeń restauracji ożywiają rośliny stojące oraz wiszące w lekkich konstrukcjach.