Blat jest podstawową powierzchnią roboczą w kuchni. To element wystroju, z którego w tym pomieszczeniu korzystamy najczęściej. Można porównać go do taśmy produkcyjnej, na której szykujemy potrawy. Ponadto dobrze dobrany blat jest nie tylko niezawodny, ale też upiększa wnętrze. Dziś prezentujemy Wam interesujące pomysł na blaty.
Popularne obecnie są dwa skrajne podejście do blatów. Wybiera się cienkie, niemal niewidoczne lub masywne, pogrubione modele. W kwestii materiałów stosuje się Lapitec, Corian, spieki kwarcowa oraz naturalne kamienie. Najpopularniejsze obecnie są blaty o matowej lub wręcz chropowatej powierzchni.
W nowoczesnym wzornictwie niezwykle popularne są cienkie blaty. Dodają wnętrzu lekkości i jednolitego wyrazu, szczególnie gdy dobrze komponują się z kolorem frontów. Najlepiej sprawdzą się w tym zadaniu płyty wykonane z nowoczesnych materiałów, takich jak Lapitec, Corian i spieki kwarcowe. Ich grubość może dochodzić do zaledwie 12mm, co oznacza, że mogą być nawet cieńsze od frontów kuchennych. Pomimo niewielkiej grubości, są zarazem niezwykle wytrzymałe i nie wymagają żadnych dodatkowych wzmocnień od spodu. Przy zastosowaniu naturalnego kamienia, jak marmur lub granit należy pamiętać, że ich minimalna grubość to 2cm. Innym interesującym rozwiązaniem jest uzyskanie efektu cienkiego blatu, stosując cięcie od spodu krawędzi pod kątem 45 stopni. Pozwala to na ukrycie jego faktycznej grubości, poprzez wpuszczenie go częściowo do szafek.
Równie ciekawą alternatywą jest blat o zwiększonej grubości. To doskonały wybór w bardziej tradycyjnych wnętrzach lub stylizowanych na retro. Dobrze odnajdzie się również w nowoczesnych kuchniach. Taki mocno zaakcentowany blat może nawet walczyć wizualnie o dominację w pomieszczeniu z wykończeniem frontów. Masywne blaty powstają w wyniku połączenia kilku płyt naturalnego kamienia lub nowoczesnych odpowiedników, czyli Lapitecu, Corianu lub spieków kwarcowych. W ten sposób można uzyskać blat o grubości 6-8 cm, w którym można osadzić gniazdka elektryczne lub pokrętła od płyty grzewczej.
Współczesne blaty to nieraz coś więcej niż płaska powierzchnia robocza. Nowoczesne kuchnie stają się pomieszczeniami wielofunkcyjnymi, co ma rónnież duży wpływ na powierzchnie robocze.
Blat niezależnie od grubości powinien mieć jednolity charakter. Podkreśli to zlewozmywak z tego samego materiału. W przypadku kamienia naturalnego jednak jest to rozwiązanie trudne w pielęgnacji. Z blatem zintegrowany może zostać niewielki barek. Z kolei obniżona płaszczyzna posłuży jako sporej wielkości stół. W blacie ukryjemy dodatkowe gniazda elektryczne czy okap, które wysuwane są z powierzchni w razie konieczności. Ciekawym zabiegiem jest zamontowanie w powierzchni blatu dodatkowych schowków na przyprawy lub donic na zioła z odpływem i systemem nawadniania. Praktycznym patentem jest też rant okalający blat. Dzięki niemu nic przypadkowo nie spłynie lub nie stoczy się na podłogę – mówi Justyna Zajc, współwłaścicielka marki produkującej kuchnie ZAJC.
Fot. Materiały prasowe