W dzisiejszym, zabieganym świecie, staramy się celebrować doświadczenia. Posiłki stają się formą wytchnienia i sposobem na mikropodróże, podczas których możemy spróbować nieznanych smaków z różnych zakątków świata. Aby kulinarna podróż stała się naprawdę wyjątkowa, szukamy autentyczności, świeżych produktów i chętnie zabieramy na nią bliskich. Tą filozofią kierowali się założyciele krakowskiej restauracji Salvia. Menu lokalu to nowa interpretacja kuchni śródziemnomorskiej, z szeroką ofertą dań rybnych i owoców morza. O wystój wnętrz i ucztę dla zmysłu wzroku zadbał zespół architektów z pracowni Tremend.
Wystrój wnętrz restauracji Salvia przygotowała renomowana warszawska pracownia Tremend. Architekci mają w portfolio realizacje wnętrz najlepszych restauracji i eleganckich hoteli w kraju i za granicą. Projekt wnętrz restauracyjnych jest nowoczesny, ocieplony tonami złota i starannie dopasowanym oświetleniem. Architekci Tremend zadbali o każdy detal.
Wnętrza wypełniają miękkie, organiczne linie mebli i wyposażenia. Architekci postawili na tkaniny i materiały pochodzenia naturalnego: szlachetne drewno oraz kamień z intrygującą fakturą. Paleta kolorystyczna również jest oparta na odcieniach ziemi. Aranżacja jest utrzymana w odcieniach zgaszonych i oliwkowych zieleni oraz złota. W połączeniu ze starannie zaplanowanym oświetleniem. Całość tworzy elegancką, ale ciepłą atmosferę. Ważnym elementem wystroju wnętrza restauracji jest designerski bar, który stanowi wizytówkę lokalu. Zabudowa barowa ma podświetlany, kamienny front i przykuwającą wzrok złotą siatkę. To doskonałe miejsce na aperitif lub wieczornego drinka z przyjaciółmi.
Wnętrza restauracyjne urzekają wysublimowaną elegancją i ciepłem. Architekci postawili na stylowe meble i nietypową roślinność - drzewka oliwne tworzą atmosferę spokoju i tworzą ciekawe tło do niespiesznego delektowania się wyśmienitym posiłkiem. Przestrzeń przełamują akcenty drewna i złote elementy oraz oryginalne oświetlenie. Miodowe oprawy dyskretnie oświetlają przestrzeń, tworząc nastrojową, kameralną atmosferę.
Pomieszczenia lokalu są podzielone na kilka stref: część restauracyjną z komfortowymi krzesłami i stolikami, strefę lounge wyposażoną w tapicerowane fotele i nastrojowe oświetlenie, VIP room przeznaczony do kameralnych spotkań i wcześniej wspomniany efektowny bar z wysokimi hokerami. Wysokie, geometryczne lampy w połączeniu z akcentami zielonych roślin oraz mozaiką materiałów o różnych teksturach: marmuru, aksamitu i matowego drewna, tworzą ciekawą, artystyczną kompozycję. Wnętrza Salvii zachęcają i inspirują do próbowania nowych smaków. Restauracja znajduje się w nowoczesnym kompleksie biznesowym Unity Centre Kraków. Architektura budynku w ciekawy sposób czerpie z przedwojennego budownictwa Krakowa, estetyki Art Déco i industrialnej.
Salivia to nie tylko wnętrza, ale także wyjątkowa kuchnia. Szefem kuchni lokalu jest Marcin Kłyś, mogący poszczycić się ponad 30-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. „Najcenniejszym darem jest życie, a każde życie jest podróżą – moje życie to podróż kulinarna” – wyznaje Kłyś. Co wyróżnia jego kuchnię? Harmonijnie łączy smaki kuchni europejskiej, zwłaszcza śródziemnomorskiej, z polskimi akcentami. Karta dań jest zależna od pory dnia – w ciągu dnia dania są serwowane z midday menu z propozycjami lunchowymi, natomiast wieczorem można tu zjeść wysublimowaną kolację. Szef kuchni był także pomysłodawcą jednego z najciekawszych rozwiązań restauracji, czyli Fish Marketu. To lada z lodem prezentująca ryby i owoce morza, z której goście wybierają produkty do swoich dań, a następnie mogą na żywo oglądać proces przygotowywania posiłku.
Za sukcesem Salvii stoi świadome połączenie dopracowanej architektury wnętrz, pasji kulinarnej i zamiłowania do miejskiego stylu życia. Krakowscy smakosze z pewnością doceniają restauracje z duszą, która zabiera ich podniebienia w dalekie podróże. To miejsce dla wszystkich, którzy oprócz dobrego jedzenia, poszukują też niezwykłej atmosfery, zmysłowych wrażeń i pięknego widoku na miasto.
Projekt: Tremend
fot. Bartek Barczyk