Wnętrze zaprojektowane przez Hanna Pietras Architects łączy w sobie unikalny design pełny kolorów, starannie dobrane detale i przytulną atmosferę. Wyjątkowy charakter lokalu sprawia, że wizyta w „MILK lodowe bistro” jest niezapomnianym doświadczeniem – zarówno smakowym, jak i wizualnym. Zaglądamy do nowo otwartych wnętrz lodziarni w Łodzi.
Dziś Łódź to już nie tylko ulica Piotrkowska, czy Manufaktura. Mapę miasta wypełnia doskonała gastronomia, w tym lodziarnia „MILK lodowe bistro”, która już jakiś czas temu podbija serca łodzian i turystów swoim pierwszym, niewielkim lokalem przy ulicy Nawrot 15. To zainteresowanie lodami wśród klientów nie słabnie nawet zimą, więc naturalnym krokiem dla właścicieli było stworzenie kolejnego bistro – przy ulicy Pomorskiej 11. Tym razem do współpracy przy aranżacji wnętrz zaprosili pracownię Hanna Pietras Architects. Czym różni się projektowanie lodziarni, kafeterii od projektu wnętrza np. mieszkania? „Bierzemy pod uwagę, że w danym miejscu nie będzie kilka osób, tylko kilkadziesiąt lub kilkaset na godzinę. Ta informacja znacznie zawęża możliwości wyborów materiałów wykończeniowych czy rozwiązań projektowych. I o tym musimy pamiętać. Przestrzeń lodziarni, czy innej restauracji jest zupełnie inaczej użytkowana” mówi Hanna Pietras.
Wnętrza pełne smaku
Hanna Pietras i jej zespół projektowy: Anna Petrova i Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska znany jest z uwielbienia do kolorów i eklektycznych połączeń. I dokładnie tego nie mogło zabraknąć na tej liczącej ponad 50m2 przestrzeni. Tu rządzi złamana biel, granat, koral, a nawet mosiądz.
„To już kolejny lokal Inwestora, więc wiedział, co się sprawdziło, a co chciałby zmienić. Najważniejsza była spójność z poprzednim miejscem, co stanowiło kluczowy aspekt naszego projektu” mówi architektka. „Mimo to, miałyśmy dużo wolnej ręki, co pozwoliło nam wprowadzić nowe, świeże elementy i kreatywne rozwiązania. Dzięki tej owocnej współpracy lokal ma "to coś" i jest rozpoznawalny w mieście. Wspólne zrozumienie i zaufanie, jakim obdarzył nas Inwestor, umożliwiło stworzenie unikalnego miejsca, które nie tylko spełnia jego oczekiwania, ale także wyróżnia się na tle innych lodziarni w Łodzi. Kolorystyka, którą wybrałyśmy, podkreśla radosny i nowoczesny charakter wnętrza, jednocześnie zachowując harmonię z wcześniejszym lokalem” dodaje.
Tuż obok lady znajduje się zaplecze, które nie zostało całkowicie oddzielone. Zaprojektowano je z częściowym, ryflowanym przeszkleniem, co umożliwia przepływ światła i zachowanie wrażenia otwartości przestrzeni. Pracownia zaprojektowała niewielką przestrzeń do siedzenia, wraz z małymi stoliczkami. Dzięki temu można nacieszyć oczy tą estetycznie zaaranżowaną przestrzenią, gdzie nie znajdziemy np. pstrokatego menu powieszonego na ścianie. W „MILK lodowe bistro” dbałość o detale tyczy się również takich aspektów graficzna prezentacja oferty.
Źródła inspiracji
Inspiracja projektowa pochodziła z dwóch głównych źródeł: włoskiej lodziarni vintage i portugalskich akcentów, przy czym kluczowe było zachowanie funkcjonalności i poczucia swobody. „Wnętrze lodziarni powinno być zaprojektowane tak, aby łączyć te elementy w harmonijną całość. Włoska dusza i portugalskie serce mogą współistnieć dzięki starannie dobranym detalom, które tworzą przytulną i inspirującą przestrzeń dla klientów. Ważne jest, aby funkcjonalność była równie ważna, jak estetyka, zapewniając wygodę i swobodę zarówno pracownikom, jak i gościom” mówi architektka.
Dla Hani Pietras i jej zespołu to był bardzo przyjemny projekt ze względu na to, że ta lodziarnia znajduje się wysoko na ich liście ulubionych miejsc. A kiedy przychodzi do wymienienia ulubionego smaku… „Nie ma jednego. W MILK cudowne jest to zaskoczenie przy okazji każdej wizyty. Mają stałe smaki, ale też często pojawiają się nowości. Właściciele kombinują, tworzą połączenia, które trudno znaleźć gdziekolwiek indziej. A przy tym można u nich zjeść lody w mojej ulubionej brioszce” mówi Hanna Pietras.
Projekt: Hanna Pietras, Anna Petrova, Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska
Zdjęcia: Mood Authors