Mało jest rzeczy, które uprzyjemnią smaczny posiłek tak jak piękne otoczenie. Pracownia architektoniczna URBAN / TATARCZUCH sprawnie połączyła oba te aspekty. Prezentujemy cukiernię „Glazer” z Turzego Pola.
Projektowanie przestrzeni publicznej takiej jak cukiernia, kawiarnia czy restauracja zawsze stanowi wyzwanie. Takie miejsce musi spełnić oczekiwania zarówno właścicieli, inwestorów, jak i klientów. W przypadku cukierni „Glazer” udało się odnaleźć złoty środek. Wnętrze zostało zaprojektowane w taki sposób, by było elastyczne i, w zależności od potrzeb, dało się je sprawnie przearanżować w salę restauracyjną, bankietową, a nawet konferencyjną.
Ta niezwykła mobilność jest zasługą metalowego stelaża z roślinami i ażurowych ścianek. Dzięki nim w łatwy sposób można podzielić przestrzeń i np. wydzielić strefy pod mniejsze przyjęcia. Dużym plusem tego rozwiązanie jest nie tylko komfort i swoboda aranżacji, ale też wygląd samej ścianki. Nietuzinkowy desing i nietypowe wykorzystanie zieleni tworzy jedyny w swoim rodzaju klimat. Uwagę przykuwa niekonwencjonalne oświetlenie, oparte w większości na systemie szynowym.
W każdym miejscu użyteczności publicznej niezwykle istotna jest przestrzeń sanitarna. W przestrzeni o powierzchni 200 m2 kluczowym aspektem była funkcjonalność połączona z materiałami dobrej jakości. W rezultacie wykończona ciemnymi, wielkoformatowymi płytkami wygląda elegancko i praktycznie.
Cukiernia „Glazer” to miejsce pełne pasji. Przekazywanej z pokolenia na pokolenie miłości do pieczenia, która przepełnia właścicielkę lokalu, Renatę Glazer oraz pasji do projektowania niebanalnych wnętrz, którą odznaczają się architekci z pracowni URBAN / TATARCZUCH. Połączenie tych aspektów dało życie miejscu, w którym zaspokojony zostanie nie tylko głód fizyczny, ale i estetyczny.
Zdjęcia: Piotr Hołowienko