Wnętrza inspirowane gorącą temperaturą żarzących się węgli. Wystrój „Szaszłykarni Hollywood” stworzyła pracownia Mindful Architekci. To pierwsza szaszłykarnia z grillem na węgiel drzewny w Zielonej Górze. Wnętrza od początku były ogromnym wyzwaniem, nie tylko ze względu na niewielki metraż – przestrzeń ma niewiele ponad 35 m2. Efekt zaskakuje! Wnętrze jest funkcjonalne i komfortowo mogą korzystać z niego zarówno goście, jak i obsługa lokalu. Kolorystyka lokalu nawiązuje do głównego motywu miejsca, czyli węgla żarzącego się na grillu.
„Szaszłykarnia Holywood” jest miejscem, do którego zaglądają rodziny z dziećmi, młodzież i dorośli chcący spędzić przyjemny wieczór z przyjaciółmi przy smacznych potrawach z grilla. Lokal ma charakter baru szybkiej obsługi, jednak zachowuje wysoki standard wystroju wnętrz i serwowanego jedzenia.
Kolorystyka wnętrza jest oparta na jest na ciepłych kolorach inspirowanych temperaturą żarzących się węgli. Aranżacja rozbudza apetyt – czarne, matowe dodatki przełamują jasna bazę i nadają jej nowoczesnego charakteru. Niewielka przestrzeń mieści zaskakująco dużo detali – między innymi szklaną gablotkę w stylu minimalistycznym, wyposażoną w specjalne oświetlenie do przechowywania surówek. Nad tapicerowanym siedziskiem pod ścianą znajduje się dekoracyjnie wykończony kanał wentylacyjny. Architekci starannie dobrali materiały wykończeniowe Tapety, farby i płytki nie tylko prezentują się nowocześnie i estetycznie, ale tez zapewniają utrzymanie wysokiego standardu higieny w lokalu gastronomicznym.
„Wnętrze jest utrzymane w nurcie Modern z małymi akcentami inspirowanymi barami z lat 50-tych” mówi Monika Jankowiak z Mindful Architekci. „Dobierając kolorystykę oraz materiały użyte we wnętrzu kierowaliśmy się specyfiką przewodniego elementu, jakim jest grill na węgiel drzewny. Dlatego zdecydowaliśmy się na ciepłe kolory (płomienie) uzupełnione o kontrastujące czarne elementy (węgiel). Wzorzysta podłoga nadaje nieco drapieżności. Dla zrównoważenia toaleta zaprojektowania jest w kojących odcieniach zieleni z akcentami roślinnymi” dodaje.
Projekt był ogromnym wyzwaniem funkcjonalnym ze względu na małą powierzchnię. Mały lokal musiał pomieścić zaplecze technologiczne – kuchnię z pomieszczeniami pomocniczymi i salę spożywania posiłków, która spełnia odpowiednie przepisy. Z tego względu rozwiązania w lokalu zostały zaprojektowane i wykonane według indywidualnego projektu: od instalacji przez zabudowy meblowe aż po customowy grill na węgiel drzewny.
Główną zasadą, jaka kierowali się architekci podczas projektowania przestrzeni było uzyskanie efektu wizualnego który wynikał z funkcji i przeznaczenia tego wnętrza. „Sala konsumencka jest przestrzennie połączona z kuchnią, tworzy jedną kubaturę. Podzieliliśmy wnętrze na poszczególne strefy w zależności od funkcji i przeznaczenia. W każdej strefie zaprojektowaliśmy oświetlenie odpowiednio do sytuacji i wymagań. W kuchni oświetlenie ma funkcję typowo technologiczną, natomiast w części sali chcieliśmy stworzyć klimat bardziej nastrojowy, więc zastosowaliśmy oprawy akcentujące i dekoracyjne” dodaje Monika Jankowiak.
Od wejścia do restauracji widać, że jedną z głównych atrakcji wnętrza jest światło. Ma na nas ogromny wpływ, podobnie jak zapach serwowanych potraw i inne efekty wizualne. Odpowiednio dobrane oprawy i parametry ich świecenia są jednymi z najważniejszych elementów, które architekci biorą pod uwagę podczas projektowania wnętrz.
„Wybierając modele opraw, bawimy się ich formami. Równoważymy formy obłe z tymi bardziej kwadratowymi. Tutaj nie ma twardych zasad. Przy doborze lamp skupiamy się bardziej na tym, aby przede wszystkim spełniały one swoje główne zadanie, jakim jest odpowiednie oświetlenie wnętrza, równocześnie wpisując się swoją formą i kolorem w ogólne estetyczne założenia projektowe. Stąd wybór np. opraw MODERN BALL simple z oferty AQForm” mówi architektka.
Architekci są zadowoleni z uzyskanego układu funkcjonalnego jaki udało im się uzyskać. Stworzyli przytulne wnętrza, dzięki odpowiednio dobranym materiałom wykończeniowym i oprawom oświetleniowym. Lokal został też ciekawie obrandowany oryginalnym logiem.Nazwa szaszłykarni HolyWood to gra słów powstała z połączenia dwóch innych, Holy oznaczającego święte oraz Wood, czyli drewno. Nawiązuje do lokalu serwującego potrawy z grilla na węgiel drzewny, jest łatwo rozpoznawalna i szybko zapada w pamięć.
Projekt: Szaszłykarnia Holywood
Miejscowość: Zielona Góra
Design: Mindful Architekci
Photo: Krzysztof Strażyński