Stolica Francji swój nieodparty urok z pewnością zawdzięcza wielkiej przebudowie, która odbyła się w latach 1852–1870. Paryż zyskał nowe, niezwykle oblicze. Powstały wtedy najbardziej charakterystyczne dla miasta kamienice z dużymi oknami oraz liczne pasy zieleni.
W jednym z tych budynków o niezwykłe bogatej historii powstaje właśnie butikowy hotel, zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Tremend z Warszawy.
Przebudowa Paryża była nadzorowana przez prefekta miasta, Georgesa-Eugène’a Haussmanna i od jego nazwiska została nazwana hausmannowską. Wdrożyła do architektury zupełnie nowy styl, który szybko został podchwycony przez inne europejskie metropolie. Podczas przebudowy wyburzono większość średniowiecznej zabudowy oraz poszerzono wąskie uliczki, aby na ich miejscu wybudować eleganckie kamienice. Powstało również aż kilkadziesiąt obiektów publicznych, nowych ulic oraz bulwarów, które do dziś zachwycają mieszkańców i tłumnie odwiedzających Paryż turystów. Z tego okresu pochodzą również liczne parki i ogrody. Przebudowie poddano również systemy kanalizacji miejskiej.
Kamienica, w której będzie niebawem mieścił się butikowy hotel Alberte znajduje się w historycznej 7-mej dzielnicy tuż obok jednej z najbardziej charakterystycznych budowli Paryża – wieży Eiffla. Modernizacją i opracowaniem nowego wystroju wnętrz zajmują się architekci z pracowni Tremend.
- Praca nad tym projektem to dla nas podwójne wyzwanie i ogromna satysfakcja. Z jednej strony przez to, że jest to zagraniczna inwestycja, prowadzona całkowicie w języku francuskim, chociaż w zespole poza mną pracują osoby dwujęzyczne. Prace nad projektem przypadły podczas pandemii, co utrudniło, niektóre etapy, ze względu na brak możliwości podróży. Cieszymy się, że już możemy działać „pełną parą”-mówi Magdalena Federowicz - Boule, Prezes Zarządu Tremend.
XIX-wieczna kamienica już wcześniej była wykorzystywana jako obiekt hotelowy. Przez długi czas funkcjonował tu hotel Prince. Obecnie, nowi właściciele hotelu zmieniają nie tylko jego fasadę oraz wnętrza, ale również nazwę. Nowo otwarty obiekt będzie nosił imię po prababce rodziny właścicieli hotelu, Alberte. Była ona też założycielką rodzinnej firmy produkującej korki do butelek oraz koniak. Szacunek do tradycji i historycznej architektury będzie utrzymany również dzięki zabytkowym elementom dawnego wyposażenia.
Paryż od lat zachwyca niezrównaną architekturą i sztuką. Jest pełen wysublimowanej elegancji. 4 gwiazdkowy hotel Alberte doskonale wpisze się w ten klimat. Butikowy obiekt będzie oferował luksusowy wypoczynek gościom ceniących kameralną atmosferę i wysoką jakość. Do dyspozycji przybywających do hotelu gości będą 23 pokoje, w tym 20 pokoi o standardzie classic, 2 apartamenty i 1 pokój dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Architekci pracowni Trement stworzyli projekt wnętrz w stylu "modern classic", w których klasyka łączy się ze współczesnością, komfortem i wysokojakościowymi materiałami.
- Tłem dla nowego wystroju jest odkryty, autentyczny surowy kamień w kolorze piaskowym, który znajduje się na ścianach. Chcieliśmy zachować jak najwięcej oryginalnych elementów wystroju. Udało się uratować zabytkowe drzwi i balustrady, dzięki temu czuć tu ducha historii. Wykorzystaliśmy także nasze ekologiczne podejście do projektów i recyklingu- mówi Magdalena Federowicz – Boule
Wnętrza hotelu, zarówno pokoje jak i części wspólne, są utrzymane w jasnej kolorystyce.
Subtelne beże przełamuje obecność ciepłego, nasyconego koniaku i miedzi, oraz pełnego elegancji granatu. Projektanci postawili na naturalne i przyjemne w dotyku materiały wykończeniowe: drewno, miedź, kamień, wełna oraz welur razem tworzą luksusowy, wypoczynkowy klimat. Dzięki temu goście mogą czerpać wyjątkową radość z czasu spędzonego w pięknym otoczeniu.
Część lobby na parterze zajmuje recepcja. Równocześnie może pełnić role stołu, przy którym można zasiąść i degustować wina oraz koniak lokalnej produkcji. Znajduje się tu elegancki mebel barowy z podświetlaną witryną. Tworzy efektowną ekspozycję butelek win i koniaków, która jest wizytówką hotelu. Na parterze znajduje się też nieduża część restauracyjna oraz bufet. W piwnicy zaplanowano salę śniadaniową, która szybko może zmienić się w salę konferencyjną. Podczas projektowania wnętrz hotelu, architekci postawili na rozwiązania uelastyczniające funkcjonalność pomieszczeń. Elementami przykuwającymi wzrok są z pewnością lampy. Oświetlenie parteru to seria lamp zaprojektowana specjalnie na potrzeby realizacji hotelu Alberte. Klosze przypominające kwiaty maku wykonano z miedzi. Złocisty kolor metalu nawiązuje do odcienia trunków, produkowanych przez właścicieli hotelu.
Przy projekcie pracowali: główny architekt: mgr inż. arch. Magdalena Boule,
kierownik projektu: mgr inż. arch. Teresa Łopuska, przygotowanie dokumentacji technicznej: mgr inż. arch. Marta Idczak, projekt koncepcyjny: mgr arch. Kinga Knajp, pomagali: mgr inż. arch. Marta Zielińska, mgr Borys Sulecki.
Fot. Materiały prasowe Tremend