Podłoga w kuchni powinna pięknie prezentować się przez wiele lat, być trwała i jednocześnie łatwa do utrzymania w czystości. Poniżej przedstawiamy kilka ważnych kwestii na które warto zwrócić uwagę, podczas wyboru płytek.
Wielkość i faktura
Pamiętając o charakterze przestrzeni kuchennej, gdzie występują codzienne, trudne zabrudzenia, takie jak kawa, herbata, wino, czy tłuszcz, ważne jest, aby możliwie szybko i łatwo ją oczyścić. Najlepszym wyborem będą płytki podłogowe w dużych formatach, z małą ilością fug i o gładkiej powierzchni. Drobne, o chropowatym wykończeniu mogą okazać się trudne do utrzymania w czystości.
Klasa ścieralności
Kuchnia jest pomieszczeniem w którym spędzamy bardzo dużo czasu. Tutaj przygotowujemy poranną kawę, niedzielne śniadanie, rodzinne obiady i kolacje. Podłoga w kuchni wymaga specjalnej, wzmocnionej powierzchni, przy zakupie warto sprawdzić klasę ścieralności, im większa klasa, tym płytka jest bardziej odporna na zarysowania i ścieranie. Wysoka klasa ścieralności płytek gwarantuje, że kolor, wzór i faktura będzie nas cieszyć przed długie lata. Jest to szczególnie istotne w przypadku modnych ostatnio płytek do złudzenia imitujących drewno.
Ile płytek kupić?
Podczas zakupu płytek pamiętajmy o dodaniu kilku procent zapasu. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w których np. z powodu uszkodzenia płytki, zmiany koncepcji układu płytek, czy naprawy nieprzewidzianych usterek zabraknie nam materiału. Oczywiście, w każdej chwili możemy dokupić albo zamówić niezbędną ilość, jednak wtedy nie mamy pewności, że towar pochodzi z jednej partii produkcyjnej. Płytki z innym numerem serii produkcyjnej mogą różnić się nieznacznie wymiarem, odcieniem, dlatego warto mieć kilka sztuk zapasu.
Fot. Cerrad
Fot. Ceramika Paradyż
Fot. Ceramika Domino
Fot. Cerrad
Fot. Cerrad