Aby realizacja spełniła nasze oczekiwania, warto jest najpierw zaplanować układ funkcjonalny. Na co należy zwrócić szczególną uwagę, by uzyskać wnętrze w pełni funkcjonalne? Jakich elementów unikać? O wielu aspektach projektowania opowiemy w poniższym artykule.
Kuchnia jest przede wszystkim miejscem, w którym przygotowujemy posiłki. Warto zatem zadbać o odpowiedni układ funkcjonalny pomieszczenia. Istotne jest również, aby zaplanować zabudowę w taki sposób, by posiadała odpowiednią ilość szafek i szuflad do przechowywania. Planowanie powinniśmy rozpocząć również sprecyzowania, w jakim stylu chcemy urządzić to wnętrze. Większy metraż daje nam większe możliwości aranżacyjne, jednak fakt posiadania niewielkiej kuchni nie oznacza, że musimy zrezygnować z funkcjonalnego rozwiązania. W związku, z tym że każdy centymetr jest na wagę złota, powinniśmy go odpowiednio zagospodarować. Warto skorzystać z zasady trójkąta roboczego. Odzwierciedla on kolejność wykonywania prac kolejnych, a co za tym idzie, ułatwia zaplanowanie rozmieszczenia sprzętów w kuchni. W myśl tej zasady, podczas przygotowywania potraw, najpierw kierujemy się do lodówki po potrzebne nam produkty. Następnie kierujemy się ku zlewowi, aby je umyć. Następnie przygotujemy potrawę i poddajemy ją obróbce termicznej. Ustawienie sprzętów na planie trójkąta według tych wytycznych umożliwi nam komfortowe i intuicyjne przygotowywanie potraw. Należy jednak pamiętać o tym, aby nasz układ pokrywał się z rozmieszczeniem przyłączy wody i kanalizacji oraz gniazdek elektrycznych. Z kolei w przypadku kuchni o większym metrażu istotne jest zachowanie odpowiednich odległości. Zbyt duże odległości między sprzętami mogą stać się problemem, dlatego w dużych kuchniach warto pomyśleć o wyspie. Można na nią przenieść np. całą strefę roboczą. Istotna jest niezbyt duża odległość między zlewem i zmywarka oraz aby zmywarka nie została usytuowana za naszymi plecami stojąc przodem do zlewu. W takim układzie korzystanie z niej byłoby bardzo niewygodne. - radzi Maja Mika-Tymoszuk z pracowni projektowej TuMi Home. Jakich miar trzymać się w dużej kuchni? Odległość między lodówką a zlewozmywakiem nie powinna być mniejsza niż 120 cm, jednak maksymalnie długa na 210 cm. Podobnie między zlewozmywakiem a kuchenką. Z kolei odległość między lodówką a kuchenką nie powinna być większa niż 2200 cm - to szczególnie ważne, jeśli strefa gotowania znajduje się na wyspie lub w innym ciągu mebli. Oczywiście w przypadku mniejszej kuchni dystanse te powinny być proporcjonalnie zmniejszane.
Układ mebli, na który się zdecydujemy, powinien być podyktowany wielkością i kształtem pomieszczenia. Istotnym elementem jest fakt, czy jest to pomieszczenie otwarte na salon, czy zamknięte. W mieszkaniach o mniejszym metrażu, w którym kuchnia tworzy z salonem wspólną strefę dzienną, świetnie sprawdza się zabudowa w kształcicie litery L. Takie rozwiązanie doskonale sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy na jednej ze ścian znajduje się okno. Jeżeli pozwala nam na to metraż i rozmieszczenie pomieszczeń, w przestrzeni pomiędzy kuchnią a salonem możemy zamontować półwysep bądź stół i krzesła, dzięki czemu wygospodarujemy przestrzeń na niewielką, aczkolwiek w pełni funkcjonalną jadalnię. Jeżeli nasz metraż na to pozwala, trafnym rozwiązaniem będzie wyspa, która stanie się centralnym punktem wnętrza. Daje ona wiele możliwości – od strefy, w której możemy przygotowywać posiłki po przestrzeń do zjedzenia śniadania, czy spożycia kawy w gronie znajomych.
W przypadku wąskiej kuchni najlepiej sprawdzi się zabudowa jednorzędowa. Maksymalnie pojemną przestrzeń do przechowywania uzyskamy dzięki dolnej i górnej zabudowie, zamontowaną wzdłuż całej ściany. W tym przypadku warto postawić na jasne fronty, które optycznie powiększą pomieszczenie. W długich, aczkolwiek szerokich pomieszczeniach świetnie sprawdzi się zabudowa dwurzędowa, czyli taka w któej meble będą rozmieszczone równolegle po obu stronach. Jeżeli nasza kuchnia posiada układ U, możemy zdecydować się na zabudowanie trzech ścian w pomieszczeniu, dzięki czemu zyskamy znaczną przestrzeń do przechowywania i praktyczną przestrzeń roboczą.
Najpopularniejszym materiałem do zabudowy kuchennej są płyty i blaty laminowane. Laminaty są bardziej wytrzymałe na użytkowanie i uszkodzenia mechaniczne niż naturalne materiały takie jak drewno czy kamień. W ofercie firmy Pfleiderer znajdziemy również płyty laminowane, blaty kuchenne, laminaty HPL oraz ścianki przyblatowe. Jest to trafny wybór jeśli zależy nam na spójnej i efektownej aranżacji wnętrza.
Kolejnym elementem, o którym powinniśmy pamiętać już na etapie planowania, jest oświetlenie. Późniejsze zmiany mogą być trudne bądź niemożliwe do wprowadzenia. Architektka, Maja Mika-Tymoszuk radzi, aby oświetlenie w kuchni było zróżnicowane. Sprawdzi się nie tylko centralne (górne) oświetlenie, ale również punktowe, rozmieszczone na ścianach i nad blatem roboczym. Rozplanowanie światła w kuchni dostosować trzeba przede wszystkim do planu funkcjonalnego i należy zwrócić szczególną uwagę na miejsca, w których tego światła będziemy potrzebować najwięcej. Zwykle jest to przestrzeń nad blatem, w miejscu, gdzie przygotowujemy posiłki. Warto także użyć światła, które będzie podkreślało walory estetyczne kuchni. W przypadku, gdy stwierdzimy, że chcielibyśmy mieć jednak dodatkowe oświetlenie, z pomocą przyjdą ledowe listwy zasilane na baterie. Na rynku znajduje się szeroka gama tego typu produktów, dzięki którym będziemy mogli doświetlić wybrane przez nas miejsca.
Fot. Materiały prasowe Pfleiderer