Nowoczesne wnętrza potrzebują równie nowoczesnych. Bar śniadaniowy to mebel, który zaistniał jako kompromis pomiędzy potrzebą praktycznych rozwiązań a często ograniczonym metrażem naszych mieszkań. Strefa do spożywania szybkich posiłków, istniejąca często na pograniczu kuchni i salonu, jednocześnie rozdziela i spaja obie przestrzenie, pozostając w obrębie funkcji każdej z nich. Barek kuchenny tworzy wyraźny podział przestrzeni w pomieszczeniach o otwartym planie.
Prosta konstrukcja
Do stworzenia najprostszego barku śniadaniowego potrzebujemy kawałka blatu oraz odpowiedniego zamocowania do jego stabilizacji, np. nóg lub podpórki. Pierwsze meble tego typu często opierano na aluminiowych lub stalowych rurkach o przekroju ok. 25 - 30 mm, które mocowano do sufitu lub podłogi. Nowoczesne barki meblowe są idealnie dopasowane do wnętrz, w których się znajdują. Blaty możemy wykonać z płyty meblowej, drewna, kamienia, konglomeratu lub każdego innego materiału, nadającego się do wykorzystania w zabudowie kuchennej. Do barów powstałych z przedłużenia wyspy kuchennej lub ciągu szafek polecamy zastosowanie tego samego materiału, który znajduje się na blacie reszty zabudowy. Modnym rozwiązaniem jest stworzenie mebla z jednego surowca, np. podpory i blatu z jednego rodzaju płyty meblowej.
Na przedłużeniu
Barek śniadaniowy często jest tworzony jako przedłużenie zabudowy kuchennej, dzięki czemu może być wykorzystywany jako część przestrzeni roboczej. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie, blat powinien być wykonany z odpornego materiału, najlepiej tak jak wcześniej wspomnieliśmy wykorzystać ten sam rodzaj materiałów i wykończeń jak w reszcie szafek. Aranżacja będzie trwała, odporna na kuchenne wyzwania i przede wszystkim, spójna. Standardowa wysokość blatu wynosi wtedy 85 cm, jeśli nie postanowimy inaczej. Głębokość wysuniętego z szafki blatu powinna mieć między 90 a 120 cm. Dopasujmy jego szerokość do możliwości wnętrza i wzrostu użytkowników.
Na wyspie
Wyspa kuchenna równie dobrze sprawdza się jako dodatkowa przestrzeń do spożywania posiłków. Te meble często są wyższe niż reszta zabudowy kuchennej i wynoszą ok. 95 cm. Szerokość wyspy zależy od jej innych funkcjonalności. Jeśli umieszczamy na niej również zlew lub płytę grzewczą, głębokość wyspy powinna wynosić 120 cm. To pozwoli na bezpieczne korzystanie z przestrzeni roboczej, kiedy druga osoba znajduje się naprzeciw gotującego.Wyspa może stanowić również płynne przejście pomiędzy strefą szybkich posiłków a stołem jadalnym, jeśli umieścimy je obok siebie. Szukasz więcej inspiracji dotyczących urządzenia kuchni z wyspą? Sprawdź praktyczne porady na stronie Lazienkaplus.pl
Na wysokości
Popularnym rozwiązaniem, które jednocześnie najlepiej optycznie odgradza od siebie przestrzeń roboczą, jest wysoki bar śniadaniowy. Możemy postawić konstrukcję z gipsokartonu, wymurować z cegły lub bloczków, lub wykorzystać przedłużenie pleców szafki, wyciągnąć je na pożądaną wysokość i oprzeć na nim drugi blat. Górna krawędź powinna znaleźć się na poziomie 110-120 cm. Ostateczną wysokość należy ustalić w sposób komfortowy dla domowników. Wysokość blatu zdefiniuje nam wysokość siedzisk – hokerów.
PROJEKT: Anna Serafin Architektura Wnęrz
PROJEKT: Art of Home Agnieżka Żyła
PROJEKT: KODO
PROJEKT: LOFT STUDIO
PROJEKT: VPROJEKT