Aranżacja kuchni nie jest prostym zadaniem. Małe pomieszczenia należy sprytnie rozplanować, by wykorzystać każdy skrawek przestrzeni. Inaczej wyglądają kwestie pomieszczeń o większej powierzchni, kuchni otwartych, zamkniętych oraz aneksów kuchennych. Przedstawiamy Wam dziś ciekawe rozwiązania aranżacyjne, które pomogą Wam zaprojektować Waszą wymarzoną kuchnię.
W projektowaniu kuchni niezwykle istotna jest elastyczność aranżacyjna, jak i dostosowanie mebli i sprzętów do Waszych potrzeb. Estetyczny wygląd i funkcjonalność jak najbardziej mogą iść ze sobą w parze. Jednak połączenie obydwu tych aspektów jest już wyzwaniem, jednak jest to w Waszym zasięgu. Oto kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym osiągniecie ten efekt.
Przed wyborem mebli, warto zwrócić uwagę na układ pomieszczenia. Kuchnię można podzielić na pięć kluczowych obszarów, z których każdy ma inne funkcje.
• Zapasy – podręczna spiżarnia. W skład tego obszaru wchodzą zarówno lodówka, jak i szafki, półki, szuflady i inne miejsca, gdzie przechowywana jest żywność, która nie wymaga niskiej temperatury.
• Przechowywanie – to miejsca, w których przechowujemy przedmioty kuchenne: talerze, kubki, sztućce, patelnie, garnki i wiele innych.
• Zmywanie – ta strefa jest wyznaczana przez zlewozmywak i zmywarkę. Zazwyczaj jest połączona z miejscem do segregacji odpadów, mieszczącym się zazwyczaj pod zlewem.
• Przygotowywanie – miejsce przygotowywania posiłków, od śniadania po kolację. Podstawą tej przestrzeni powinien być wygodny blat roboczy wraz z niezbędnymi akcesoriami.
• Gotowanie/pieczenie – płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa.
Najlepiej, jeśli przedstawione strefy były zorganizowane zgodnie z podaną tu kolejnością. Innymi słowy, po wejściu do kuchni, powinniśmy w pierwszej kolejności trafiać do strefy z zapasami.
Jest wiele możliwości wykorzystania mebli kuchennych. Dzięki temu, bez względu na metraż wnętrza, możemy maksymalnie wykorzystać jego potencjał aranżacyjny. W małych kuchniach najlepiej jest rozplanować ustawienie mebli, by sięgały aż do sufitu. Stworzymy tak dużo miejsca do przechowywania. Nie liczy się jednak jedynie miejsce, a to, jak wykorzystamy. Wiele szuflad posiada wbudowane organizery na sztućce i akcesoria. Innym interesującym rozwiązaniem są systemy wysuwane, znane powszechnie jako cargo. Bardzo praktyczną rzeczą są również półki obrotowe, pozwalające na łatwe sięgnięcie po mniej poręczne lub rzadziej używane sprzęty, które możemy tam przechowywać.
Każdy posiadacz niewielkiej kuchni wie, że miejsca na przechowywanie nigdy za wiele. Jednym z ciekawszych sposobów na powiększenie przestrzeni są szuflady w dolnej części zabudowy, w cokołach. Inna ciekawa opcja, to bardzo wąskie cargo, wzbogacone o półki i organizery. Ta niepozorna przestrzeń jest w stanie zaskoczyć swoją pojemnością. Dodatkowe półki można zamontować również na wewnętrznej stronie otwieranych frontów kuchennych. Zagospodarować można również przestrzeń pod zlewozmywakiem, gdzie można ulokować wysuwane pojemniki lub półki po bokach.
Jest wiele różnych materiałów, które można zastosować w kuchni: laminaty, gładkie i frezowane płyty meblowe, drewno kamień, stal, szkło, gresy, spieki kwarcowe, kompozyty, beton. To bogactwo tworzyw pozwala na tworzenie ciekawych zestawień estetycznych i zabawę kolorami, fakturami oraz wzorami. Tego typu kreatywne podejście tworzy najciekawsze i najbardziej oryginalne aranżacje kuchenne. Zwykła, biała kuchnia może zostać wzbogacona ciemnym rysunkiem drewna, szarością betonu lub mocniejszymi kolorami, tworząc unikalne wnętrze. Nic nie stoi na przeszkodzie również, by blaty kuchenne były wykonane z kilku różnych materiałów. Tego typu różnorodność także może być spójna i harmonijna.
Wyspa kuchenna to rozwiązanie, które ciągle zyskuje na popularności, szczególnie w otwartych na salon przestrzeniach. To nie tylko dodatkowy blok przestrzeni użytkowej, ale również punkt wyjścia dla wielu ciekawych rozwiązań. Wyspa może spełniać zarazem rolę blatu roboczego, stołu jadalniowego lub barku, jak i być miejscem na zlewozmywak, płytę grzewczą czy dodatkowym miejscem do przechowywania. Zabudowa tego typu ma ogrom zastosowań i ma duży potencjał aranżacyjny. Może być rozbudowana, można zróżnicować wysokość blatów, a nawet ułożyć jeden z nich prostopadle do podstawy. Zabudowa wyspowa nie musi nawet mieć zwartej formy – konstrukcje na nóżkach wnoszą do wnętrza lekkość i świeżość.
Oświetlenie planujemy dopiero pod koniec projektowania kuchni. Nie wolno jednak zapominać o tym, że odgrywa ono istotną rolę użytkową, jak i estetyczną. Pojedyncza lampa sufitowa w centrum pomieszczenia to zdecydowanie za mało. Warto rozważyć zastosowanie oświetlenia podszafkowego, niezależnie czy mowa o światłach punktowych, czy listwie LED. Dodatkowe źródło światła pojawia się często też w okapach kuchennych. Oświetlenie może też zachwycać wyglądem. Odpowiednio dobrane lampy sufitowe lub kinkiety o rzeźbiarskim charakterze potrafią nadać wnętrzu niepowtarzalny charakter. Warto eksperymentować ze światłami i ich umiejscowieniem. Jeśli blat jest wykonany z np. pięknego, naturalnego kamienia, to warto zastanowić się, czy również zasługuje na odpowiednią oprawę świetlną.
Przedstawione tutaj porady to bardzo użyteczne podstawy. Wszyscy, którzy pragną dowiedzieć się więcej na temat aranżacji kuchni, zapraszamy na cykl webinarów i warsztatów Domodesign organizowanych przez Domoteka.pl.
Fot. Materiały prasowe Domoteka
Kuchnia Aksonometria. Fot. Aksonometria / Domoteka
Zlewozmywak Blanco. Fot. Comitor / Domoteka
Kuchnia Glacial Platinium. Fot. Ernestrust / Domoteka
Bateria kuchenna Blanco Evol-S. Fot. Comitor / Domoteka
Kuchnia Manhattan, kolor frontów Vulcaneiche. Fot. Nolte / Domoteka
Lampa wisząca Flat. Fot. Koma / Domoteka
Kuchnia Nolte Flair ze złotą krawędzią. Fot. Nolte / Domoteka
Kuchnia Tavola. Fot. Nolte / Domoteka
Fot. Aksonometria, kuchnia Black Line / Domoteka
Kuchnia Tavola Eiche Pinot. Fot. Nolte / Domoteka
Kuchnia Tavola Eiche Barolo. Fot. Nolte / Domoteka