Garnki to najważniejsze akcesoria kuchenne. Właśnie dlatego tak ważne jest, by kupić modele jak najlepszej jakości. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów. Można wybierać spośród najbardziej popularnych garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych oraz aluminiowych lub zdecydować się na droższe, szklane, gliniane, ceramiczne, miedziane bądź pokryte powłoką tytanową. Jak widać wachlarz możliwości jest szeroki, dlatego warto zastanowić się, co najbardziej będzie odpowiadało naszym potrzebom. W poniższym artykule dowiesz się jak wybrać odpowiednie garnki.
Na początku trzeba zastanowić się, jaka ilość garnków jest nam potrzebna. Jeżeli będziemy gotować dla dwóch osób i to kilka razy w tygodniu, duży zestaw garnków będzie jedynie zawał miejsce w kuchennych szafkach. W tym wypadku zdecydowanie lepiej zdecydować się na garnki pojedyncze. Warto kupić kilka sztuk z konkretnym przeznaczeniem. Przykładowo, warto zaopatrzyć się w jeden większy, w którym będziemy gotować zupę. Na pewno przyda się również rondelek do przygotowania sosu, podgrzania czegoś na szybko, czy ugotowania ziemniaków. Można zastanowić się również nad zakupem tak zwanych garnków do zadań specjalnych. Przykładem może być garnek do gotowania makaronu lub szparagów. Wielbiciele azjatyckich smaków mogą zastanowić się nad zakupem woka, dzięki któremu przygotowanie smażone makaronu będzie dużo prostsze, z kolei fani orientalnej kuchni mogą zaopatrzyć się w tadżin - czyli specjalne naczynie do przygotowania potraw jednogarnkowych.
Optymalnie w małym gospodarstwie domowym powinny znaleźć się:
- dwa większe garnki - do zupy, bigosu lub wekowania przetworów.
- dwa średnie garnki - do gotowania ziemniaków, mięsa, czy makaronu.
- rondelek lub 2 małe garnuszki - do podgrzewania potraw, przygotowania sosu na ciepło
- w razie potrzeby można zdecydować się na zakup dodatkowych specjalnych garnków funkcyjnych
Można zdecydować się również na zakupi kilku ładnych, zdobionych garnków emaliowanych lub glinianych, w których będzie można serwować potrawy. Takie rozwiązanie pozwoli na utrzymanie danie w cieple przez dłuższy czas, a przy okazji z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Jak widać zakup dużego zestawu garnków nie jest konieczny, wystarczy mieć kilka sztuk przeznaczonych do przygotowania konkretnych potraw. Inaczej wygląda sprawa, kiedy mamy większą rodzinę i codziennie przyrządzamy po kilka potraw. W takim wypadku lepiej uzbroić się w większą ilość, by czas na częste zmywanie zaoszczędzić na inne czynności.