Ogrzewanie domu wymaga odpowiedniego zaplanowania całej instalacji, wyboru najlepszej metody i głównego źródła ciepła. Do wyboru są te tradycyjne, wśród których wyróżnia się gaz, prąd i różne warianty węgla, a także tzw. odnawialne źródła energii, takie jak promieniowanie słoneczne, czy choćby wiatr. Współcześnie w domach jednorodzinnych jedną z najczęściej stosowanych propozycji jest ekogroszek. Dlaczego? Przekonaj się sam z treści niniejszego wpisu.
W największym skrócie węgiel ekogroszek to pozbawiona miału pochodna węgla kamiennego brunatnego o stosunkowo niewielkiej spiekalności. Dzięki swojej drobnej konsystencji jest produktem wydajnym i niewpływającym negatywnie na środowisko w trakcie spalania. Ekogroszek w porównaniu do zwykłego węgla jest więc przede wszystkim pozbawiony nadmiaru azotu, siarki, dwutlenku węgla oraz pyłów, które to uwalniając się do atmosfery, niekorzystanie na nią wpływają.
Węgiel ekogroszek oprócz tego, że jest ekologiczny, to jest też zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu niż klasyczny węgiel. Idealnie nadaje się bowiem do pieców z podajnikiem, które samoczynnie dozują ilość niezbędnego produktu. Zasoby uzupełnia się więc zdecydowanie rzadziej, co doceni każdy, kto podczas mrozów spotkał się z koniecznością uzupełniania paliwa nawet kilkukrotnie w ciągu dnia.
Wybierając węgiel ekogroszek należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego kaloryczność. Znaczenie mają takie parametry jak wartość opałowa, która im wyższa, tym umożliwia uzyskanie wyższej temperatury. Dobrze jest zwrócić uwagę na rozmiar brył - nie powinny być zbyt duże, gdyż może to oznaczać zawartość niepożądanej siarki i popiołu. Warto pamiętać, że dobrej jakości paliwo ze sprawdzonych źródeł jest znacznie wydajniejsze, czyli pozwala na dłuższe utrzymanie pożądanej temperatury w budynku, a oprócz tego minimalizuje ryzyko uszkodzenia pieca.
Ekogroszek, by być dopuszczony do sprzedaży, musi spełniać precyzyjnie określone wymagania. Są one związane z granulacją ustaloną w przedziale między 5, a 25 mm, wysokością wartości opałowej (nie mniej niż 24 000 kJ na kg), niską spiekalnością, marginalną zwartością popiołu (mniej niż 10%) i siarki (nie więcej niż 1%), a także niewielką wilgotnością. Jego zaletą więc nie tylko dość precyzyjna selekcja, ale i przy okazji to, że jest pakowana w poręczne worki o różnych pojemnościach. Dzięki temu ekogroszek można nie tylko z łatwością transportować, ale i wygodnie przechowywać przez cały sezon, nie brudząc przy tym całej kotłowni.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY