Specjaliści z Home Concept prezentują 10 porad, które pomogą nam podczas aranżacji kuchni.
Podczas remontowania czy projektowania nowych wnętrz są one tworzone z myślą, aby posłużyły nam na długie lata. Warto postawić na rozwiązanie ponadczasowe. Nie jest to jednak łatwy wybór, zatem należy zwrócić się o pomoc w tej kwestii do specjalistów, którzy zajmują się takimi sprawami na co dzień. Podczas wyboru trzeba zwrócić uwagę nie tylko na jego kompetencje i doświadczenie, ale i również na to, aby umiał wsłuchać się w potrzeby klientów. Ważne jest to, by do rozmowy z projektantem odpowiednio się przygotować, co ułatwi współpracę. Można się uprzednio zastanowić jakie rozwiązania chcielibyśmy zastosować oraz jakie style aranżacji nam się podobają. Eksperci z Home Concept przygotowali 10 porad w zakresie aranżacji wnętrza wymarzonej kuchni:
1. Każde działanie jest możliwe dzięki środkom pieniężnym. Obecnie rynek oferuje morze możliwości, które nie raz są nietanim rozwiązaniem. W związku z tym warto wyznaczyć konkretny budżet, jaki możemy przeznaczyć na to pomieszczenie.
2. Sprzęty AGD zajmują sporo miejsca i nie zawsze możemy ustawić je tam, gdzie sobie zaplanowaliśmy. Rozplanuj jakie sprzęty chciałbyś mieć oraz jakiego rodzaju. Część z nich takie jak lodówka czy zmywarka występuje również w wariancie do zabudowy, co wygląda bardziej estetycznie.
3. Kolejnym aspektem jest wybór kuchni otwartej bądź zamkniętej. Oprócz ścian działowych i drzwi ważną rolę odgrywa również wygląd szafek, które mogą służyć do eksponowania bądź chowania zawartości.
4. Należy określić, jaka kolorystyka pomieszczenia nam odpowiada. Nie musimy do razu wskazywać konkretnych kolorów czy odcieni, ale dobrze, jeśli przynajmniej określimy, czy wolimy stonowane, czy wyraźne kolory, ciepłe czy zimne barwy a może naturalne drewno bądź odważne wstawki.
5. Podczas projektowania może również paść pytanie o preferowane materiały. Przemyślmy czy preferujemy stal, kamień czy drewno a może jednak wolimy ich zamienniki takie jak laminaty szkło, czy lakiery.
6. Przydatne mogą okazać się zdjęcia pustego pomieszczenia. Dla wprawionego oka projektanta, łatwiejsze może okazać się znalezienie niuansów, które zdeterminują ustawienie zabudowy, które my możemy przeoczyć. Takimi elementami mogą być rura od okapu czy grzejnik. Im więcej szczegółów przedstawimy, tym bardziej precyzyjny i realny otrzymamy projekt. Czasem może zdarzyć się tak, że dla korzystniejszego układu i ergonomii, niektóre przyłącza będzie trzeba przenieść. Nie należy również się dziwić, gdy zostaniemy zapytani o wzrost domowników, gdyż wbrew panującym przekonaniom, nie ma standaryzowanej wysokości blatów. Można je dostosować, aby korzystanie z nich sprawiało przyjemność i nie było uciążliwe.
7. Musimy również doprecyzować, w jakim klimacie widzimy naszą wymarzoną kuchnię. Jej remonty są przeprowadzane stosunkowo rzadko, zatem musi skłaniać się ku rozwiązaniu, które będzie cieszyć nasze oko przez długie lata. Oprócz aspektu wizualnego ma to również znaczenie w zakresie materiałów do wykonania jej frontów. Nie każdy bowiem rodzaj dostępnych tworzyw bądź surowców odnajdzie się w każdym stylu. Jeżeli chcemy użyć kolorów z gamy NCS, do użycia pozostaje nam wyłącznie MDF, natomiast jeśli chcemy mieć frezowane wstawki do wyboru mamy wyłącznie MDF i drewno. W niektórych stylach bardziej będą pasować ozdobne uchwyty, w innych zaś bardziej sprawdzi się system TipOn.
8. Dobrym pomysłem przed stawieniem się w showroomie jest przeanalizowanie swoich preferencji. Można uprzednio poszukać inspiracji i przyjść ze zdjęciami wnętrz, które przypadły nam do gustu. Przy czym warto zwrócić uwagę, aby pomieszczenie to było zbliżone układem i wymiarem do naszego. Przy tym kroku można również się zastanowić nad tym, co nam nie odpowiada, bądź czego nam brakuje w aktualnej kuchni, z której korzystamy.
9. Ważne jest również, aby ustalić, czy kuchnia będzie miejscem wyłącznie do przygotowania posiłków, czy także posłuży do ich spożywania. Jest to o tyle istotne, iż stół potrzebuje dodatkowej i odpowiednio wygospodarowanej przestrzeni.
10. Na odpowiednie rozstawienie szafek, ilości szuflad i rozkładu sprzętu wpływa także fakt, jak często gotujemy. Znaczenie ma również aspekt, czy ulubione potrawy przygotowujemy samotnie, czy jest to zwykle czynność rodzinna.
Projektanci pracują z wiedzą, że do każdego klienta należy podejść indywidualnie, gdyż każdy człowiek jest inny, ma różne potrzeby i takich też rozwiązań oczekuje. Należy jednak mieć świadomość, że kuchnia powinna uwzględniać znaczenie trójkąta roboczego, stref roboczych oraz być zaprojektowana na bazie ciągu technologicznego. Strefy kuchni wyznacza się na podstawie wykonywanych czynności:
- strefa produktów żywnościowych i zapasów,
- strefa magazynowania i przechowywania,
- strefa mokra (zlewozmywak, zmywarka, kosze na segregację odpadów),
- strefa gotowania,
- strefa rozrywki – kuchnia jest również miejscem spotkań i spędzania wolnego czasu. Często w układach gdzie kuchnia łączy się z salonem, tworząc także wspólną towarzyską przestrzeń.
Do najmniej funkcjonalnych i ergonomicznych układów należy zabudowa jednoliniowa, wymusza ona dodatkową liczbę ruchów przy typowych czynnościach. Cenną informacją jest fakt, że współczesne prowadnice posiadają duży udźwig, warto zatem postawić na wygodne i funkcjonalne szuflady. Dzięki zastosowaniu systemu LeMans będziemy mieli dobry dostęp w szafce rogowej do garnków czy naczyń, a młynek do zlewy rozdrobni reszki odpadów i zapobiegnie zapychaniu się odpływu. To rozwiązanie posiada również przeciwników, gdyż zarzuca się, że są one nieekologiczne i niekorzystnie wpływają na zużycie wody. Poprzez zamontowanie wielofunkcyjnych sprzętów AGD typu piekarnik z mikrofalówką ograniczymy ilość urządzeń w kuchni. Dla uniknięcia efektu przytłoczenia zaleca się także stosowanie maksimum trzech kolorów.
Galeria wnętrz Home Concept znajduje się w Warszawie, a nowy park aranżacji wnętrz Home Concept w Katowicach. Poniżej przedstawiamy autorów powyższych wskazówek:
inż. arch. Robert Kasica z pracowni projektowej meble Häcker
Bartłomiej Sałek, właściciel Divani
Anita Steuermark, projektantka Nolte Home Concept
Agnieszka Kostka ze Studia Prostych Form
Alekasander Król ze Studia Mebli Kuchennych ARAN Design
Fot. Materiały prasowe Home Sweet Home PR, Ład Studio