POZOSTAŁE ZDJĘCIA / Apartament w Sea Towers

Apartament w Sea Towers

Inwestor, który zwrócił się do naszej pracowni, poprosił nas o zaprojektowanie wnętrza apartamentu w budynku zlokalizowanym nad morzem. Miał to być apartament o charakterze weekendowym, jednocześnie spełniający potrzeby codziennego zamieszkiwania.
Lokal projektowany był przez nas od podstaw-od inwestora otrzymaliśmy otwarty plan 100m2 powierzchni do zagospodarowania. Wytyczne funkcjonalne oraz estetyczne pozwoliły nam stworzyć wnętrze o przejrzystym podziale na strefę wspólną, tj. przestronny hol prowadzący do strefy dziennej oraz małej łazienki oraz otwartego na hol pokoju gabinetowego. Część prywatna jest na pierwszy rzut oka niedostępna-kryje się za zintegrowaną ze ścianą stolarką drzwiową. Tam mieści się prywatna sypialnia wraz z łazienką.
Oszczędność kolorystyczna i przewodni wątek bieli wynikała z sugestii inwestora, pogłębionych naszą analizą specyficznej przestrzeni, w której na plan pierwszy wysuwa się panorama Bałtyku. Dzięki dużym przeszkleniom w części dziennej apartament stał się miejscem, w którym zintegrowaliśmy widok zewnętrzny z wnętrzem. Linia zabudowy podokiennej powtarza horyzontalny(dosłownie) krajobraz i przeciąga się na prostopadłą ścianę. Zabudowa ma charakter multifunkcjonalny; w celu zminimalizowania wolno stojących elementów, wszystkie niezbędne elementy zostały ukryte w tejże. Mieści pod samym oknem grzejnik kanałowy, który, łącznie z bocznymi płaszczyznami, tworzy jednocześnie siedzisko, nadając całemu pomieszczeniu odczucie obietnicy delektowania się panoramą. Miękkie poduchy zachęcają do siadania. Zabudowa mieści również sprzęt AV, oraz zlokalizowany na prostopadłej ścianie biokominek. Telewizor wraz ze szklanym panelem tworzą kolejną horyzontalną kompozycję, której przyświeca powściągliwość i szacunek dla krajobrazu na zewnątrz. Nieliczne elementy w kolorach pomarańczowych to kontrastowe zwieńczenie w ulubionym przez inwestora kolorze.
Projektant: MSWW