Tak jak kuchnia określana jest sercem domu, tak blat - stanowi centrum życia kuchni. Jaki materiał wybrać by długo nam służył, był wytrzymały na wilgoć, wysoką temperaturę i detergenety, a do tego estetycznie i atrakcyjnie wyglądał? Do wyboru mamy 6 różnych materiałów.
Na kuchenny blat roboczy w sposób szczególny polecane są następujące materiały: płyta laminowana, naturalne drewno, kamień, szkło, stal i konglomerat. Który z tej wyjątkowej szóstki wybrać Co oferują użytkownikom? Jakie zalety i wady pociąga za sobą ich zastosowanie? Przedstawiamy zestawienie mocnych i słabych stron każdego z nich.
Płyta laminowana - tanio i funkcjonalnie
Wykonane z wiórowej płyty pokrytej wytrzymałym laminatem, blaty kuchenne Pfleiderer od lat cieszą sie niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Wiernie i ciekawie odwzorowując rysunek naturalnego drewna i kamienia, są one jednocześnie pozbawione ich głównych wad. I tak - w odróżnieniu od blatów drewnianych gwarantują dużo wyższą wytrzymałość na zarysowania, działanie wilgoci i wysokiej temperatury. Ponadto znacznie trudniej je odbarwić (np. winem czy kwasem owocowym), a dzięki odporności na działanie mocnych detergentów - łatwiej się je czyści. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych - blaty laminowane są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku. Poza tym są od nich zdecydowanie tańsze.
Dzięki bogatej ofercie producentów, blaty laminowane gwarantują szeroki wybór kolorystyczny i funkcjonalny. Dla przykładu, firma Pfleiderer ma obecnie w ofercie ponad 80 dekorów inspirowanych drewnem i kamieniem. Wśród nich nie brakuje tak dziś modnych wzorów betonu czy stali, które na pierwszy rzut oka w niczym się nie różnią od pierwowzorów.
Drewno - elegancja natury
Wykonane z drewna blaty od zawsze cieszyły się popularnością i zainteresowaniem klientów. I to mimo naprawdę wielu ograniczeń jakie za sobą pociągają. Choć niezaprzeczalnie piękne i ponadczasowe (doceniamy bogactwo rysunku różnych gatunków, szeroką paletę kolorystyczną, i niepowtarzalność), ustępują jednak pod względem funkcjonalności blatom laminowanym. Nie są tak odporne na działanie wysokiej temperatury, wilgoci i detergentów, a tych wszystkich czynników przecież nie da się w kuchni uniknąć. Znacznie łatwiej je uszkodzić - odbarwić i zarysować. Mogą się wypaczyć. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji. Ich wytrzymałość zależy od gatunku i technologii w jakiej zostały wyprodukowane (wytrzymalsze są egzotyki i blaty klejone).
Kamień - chłodne piękno
Blat z kamienia to od lat prawdziwy synonim luksusu i elegancji. Zazwyczaj do ich produkcji wykorzystuje się: marmury, granity lub trawertyny, choć nie jest to oczywiście zamknięta lista. Każdy z tych gatunków charakteryzuje się zróżnicowanymi parametrami (twardość czy nasiąkliwość), każdy - ale tylko po odpowiedniej impregnacji - gwarantuje duże możliwości obróbki krawędzi.
Materiał ten - dzięki odporności działanie wilgoci i wody, a także wysoką temperaturę, pozwala na szerokie funkcjonalne zastosowanie. Jednakże, wbrew pozorom nie jest to najbardziej wytrzymała propozycja. Blaty kamienne bardzo łatwo trwale zaplamić np. winem, czy sokiem cytryny. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji i odpowiedniej impregnacji. Jednocześnie stanowią zdecydowanie najdroższą z dostępnych opcji.
Kompozyty - alternatywa dla innych
Alternatywą dla kosztownych naturalnych kamieni są blaty wykonane z konglomeratów i kompozytów. Blaty te - tworzone z mieszanki naturalnych minerałów (zazwyczaj 2/3 objętości) oraz żywic i pigmentów (1/3 objętości), gwarantują funkcjonalność. Są zarazem odporne na uszkodzenia mechaniczne, ciepłe, twarde, łatwe i plastyczne w obróbce (można z nich wykonać bezspoinowo połączony z blatem zlew). Pozwalają na tworzenie szalonych wręcz aranżacji, a do tego są dostępne w szerokiej palecie kolorystycznej. Problem w tym, że są jednocześnie drogie.
Szkło - hartowana transparentność
Choć szkło kojarzy nam się z kruchością - wcale tak nie musi być. Do produkcji blatów roboczych wykorzystuje się szkło hartowane i klejone. Taka budowa pozwala na podwyższenie wytrzymałości i rozszerzenie możliwości estetycznych. Szkło można barwić, szlifować, piaskować... Możliwości obróbki jest wiele. Współczesne technologie pozwalają nawet na zatapianie w taflach grafik a nawet tkanin. Ale nawet takie produkty pasują przede wszystkim do wnętrz dość minimalistycznych i surowych w wyrazie. Szkło w kuchni, która w założeniu użytkowników ma stać się przytulnym sercem domu, raczej się nie sprawdzi.
Metal - nie tylko do loftu
Stal, aluminium i inne matale - to propozycja, która świetnie odnajdzie się we wnętrzach industrialnych. Ta oryginalna opcja gwarantuje wysoką wytrzymałość (na temperaturę i działanie wilgoci) i atrakcyjną estetykę. Jednocześnie stalowe blaty wymagają dużo troski w codziennym użytkowaniu. Trudno utrzymać je w czystości - niewiele osób pamięta, że każdorazowego wymagają wycierania do sucha.
Ostatecznie, wybór materiału na blat kuchenny zależy przede wszystkim od naszych oczekiwań i potrzeb. Rozważając wady i zalety wszystkich propozycji warto pamiętać, że nie zawsze najdroższy produkt pociąga za sobą najlepsze parametry funkcjonalne. Niekiedy to ta ekonomiczna propozycja - na przykład blaty laminowane Pfleiderer - okazuje się być najbardziej wytrzymała i atrakcyjna estetycznie.
Więcej informacji na stronie www.pfleiderer.pl.
Autor: PFLEIDERER