Drewno często pojawia się we współczesnych aranżacjach kuchni. Doskonale podkreśla inne materiały i sprawia, ze przestrzeń nabiera przytulnego, domowego klimatu. Pasuje do wielu stylów wnętrzarskich. Podpowiadamy, jak urządzić kuchnie z drewnem.
To niezwykle uniwersalny materiał. Charakterystyczne rysunki i naturalne odcienie pasują do większości stylów aranżacyjnych. W kuchni nowoczesnej i skandynawskiej najczęściej będą gładkie. To jasne przestrzenie, do których pasuje drewno bielone, jesion, klon, buk lub sosna. Drewniane fronty do kuchni klasycznej, vintage lub rustykalnej mogą być dodatkowo ramowane, lub frezowane w dekoracyjny sposób. Tutaj świetnie sprawdzą się szlachetne odcienie drewna czereśniowego, kasztanu, orzecha lub dębu. Kuchnia z drewnem w stylu industrialnym może być utrzymana w ciemniejszych odcieniach, np. palisandru, merbau, hebanu lub wenge.
Fronty z litego drewna są często droższe od frontów z płyty fornirowanej. Fornir to cienkie płaty drewna, którymi pokrywa się rdzeń wiórowy lub MDF. Daje realistyczne efekty i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Odcienie drewna doskonale łączy się z paleta innych, naturalnych odcieni ziemi – bielą, beżem, brązem i szarościami. Ciekawie koresponduje się też z zielenią lub czernią, dając bardziej nowoczesny efekt. Drewno możemy też komponować z naturalnymi materiałami, takimi jak kamienie: granit, marmur, bazalt lub piaskowce. W kuchni industrialnej drewno może dopełnić beton, np. w postaci płyt z betonu architektonicznego lub wielkoformatowych płytek gresowych o powierzchni inspirowanej betonem.
Drewno na blacie w kuchni to popularne rozwiązanie w kuchniach loftowych, skandynawskich, nowoczesnych i klasycznych. Warto wybrać blaty wykonane z twardych, nienasiąkliwych gatunków drewna i dobrze je zaimpregnować przed szkodliwym działaniem wilgoci i temperatury.
Jakie drewno na blat wybrać? Do kuchni nadaje się dąb, jesion i buk. Dobrze sprawdzają się też egzotyczne iroko, teak, merbau, machoń lub ipe. Alternatywą są też blaty z drewna klejonego do kuchni lub płyty pokryte drewnopodobnym fornirem. Blat klejony warstwowo nie paczy się i nie pęka, nawet podczas intensywnego użytkowania. Proces klejenia niweluje naprężenia włókien, co nadaje mu trwałość i wysokie parametry techniczne. Do zalet blatów drewnianych należy też przede wszystkim łatwa obróbka i stylowy wygląd. Łatwo je odnawiać – powierzchnię przecieramy szlifierką lub papierem ściernym, następnie ponownie impregnujemy.
Posadzka kuchenna to bardzo wymagająca powierzchnia – musi być łatwa w utrzymaniu w czystości, odporna na ścieranie i działanie wilgoci. Warto zwrócić uwagę na płytki drewnopodobne do kuchni. Bogaty wybór produktów pozwala wybierać spośród wielu rozmiarów i odcieni kafli, które łatwo dopasujemy do wybranej estetyki. Możemy z nich stworzyć modny wzór jodełki lub parkietu w kwadraty. Z czego wykonane są kafle imitujące drewno? Z gresu lub klinkieru – mieszanki mineralne wypalane w wysokich temperaturach uzyskują trwałość i odporność na bezpośredni kontakt z wodą i wilgocią.